Første forelesning – Et tema som jeg syntes var interessant!

Året 2021 er i gang og vårsemesteret har akkurat startet. Vi har nettopp hatt vår første forelesning i digital markedsføring, noe jeg i første omgang er godt fornøyd med. Faget er delt opp i fire forskjellige deler, hvorav første delen er digital økonomi og forretningsmodeller styrt av foreleser Arne Krokan. Mitt første inntrykk av Arne er godt, og faget virket spennende og tok for seg interessante temaer.

I dette innlegget skal jeg ta for meg noe som jeg syntes var interessant fra forelesningen. Dette tror jeg ikke blir vanskelig ettersom det var mye jeg syntes var interessant, noe dere lesere også kanskje sitter igjen med følelsen av.

Til å begynne med ønsker jeg å snakke litt generelt om digitale plattformer og forretningsmodeller. Det gjør jeg fordi plattformer er noe som de fleste av oss i vår tid blir i en eller annen form påvirket av. I hovedsak er en plattform en programvare som samler inn data og analyserer den. Men en plattform kan fungere som en digital infrastruktur, som virker som en «grunnmur» for andre brukere. Den kan brukes som en forretningsmodell som skaper et økosystem, hvor forbrukere og leverandører kan skape verdier gjennom transaksjoner og informasjonsflyt. Det å forklare hva en plattform er kan være vanskelig, derfor kan det hjelpe å forstå hvordan de ulike plattformene kan ta form. Det finnes flere forskjellige type plattformer, som for eksempel:

Tjenester – Som Uber og AirBnB, som tilbyr tjenester i form av transport boligutleie.

Sosiale nettverk – Som LinkedIn og Facebook, som tilbyr sosialt samhold og kommunikasjon over nett.

Produkter – som Amazon og ebay, som tilbyr salg av produkter mellom forbruker og leverandør.

Disse eksemplene over er bare noen typer av hvordan plattformer kan ta form, men jeg håper at dere lesere sitter igjen med en litt bedre forståelse av hva digitale plattformer er. Det jeg kan si med stor sikkerhet er at alle disse plattformer som allerede er en stor del av vår hverdag, vil også være en stor del av framtiden.

Noe jeg også syntes var interessant i forelesningen var studieteknikk, som Marianne Hagelia snakket om. Dette er noe jeg tenkte var et godt tema å skrive om ikke bare fordi det er interessant, men også fordi jeg og dere lesere kanskje kan sitte igjen med et triks eller to som kan hjelpe til videre i livet. Er det en ting jeg er godt kjent med, er det at det ikke alltid er like lett å lære.

Marianne henviste til en artikkel som handlet om at det var forsket på hvor stor prosentandel av studenter som faktisk får med seg stoffet under forelesninger ved å bare se og lytte. Dette var både interessant og sjokkerende, for svaret var 10%. Dette er jo noe å tenke på om man ønsker å forbedre sin egen «studieteknikk».

Noe som kan gjøre det enklere å lære er å ta notater. Når du tar notater i forelesninger gjør dette at det er mye vanskeligere å miste fokus, og du kan senere gå tilbake å jobbe med notatene du allerede er litt «kjent» med. Dette gjør at det du jobber med setter seg enda bedre, og at det er mye større sannsynlighet for å huske det. Men noe som er viktig å tenke på er at det er viktig å ikke stresse for å få notert alt, og at det faktisk kan være bedre å «forenkle» notatene slik at du får med deg hva som foregår i forelesningen samtidig.

Marianne nevnte flere teknikker som kunne hjelpe, som for eksempel google docs og flash cards. Google docs virket som et veldig fornuftig hjelpemiddel, noe jeg ikke har brukt tidligere. Her kan man både føre egne notater, men også dele med andre slik at man kan samarbeide og kanskje få flere smarte tips av hverandre. Dette kan gjøre at du kanskje blir mindre usikker om hva som er lurt å lese og øve på, ettersom det er flere synsvinkler og meninger som spiller inn.

Jeg håper at dere lærte noe nytt og kanskje fornuftig ved å lese dette innlegget. Om ikke så får dere uansett følge med videre, dette semesteret kommer til å ta for seg mange interessante temaer som jeg kommer til å dele her med dere. Stay Tuned!

Kilder:

https://www.aftenposten.no/norge/i/AdVa5/bare-10-prosent-faar-med-seg-stoffet-under-forelesninger

Av Stian Bekstrøm

Student ved Høyskolen Kristiania

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *