Finn.no – Tidenes markedsplass?

Da var jeg ferdig med dagens forelesning av Arne Krokan. Forelesningen tok for seg digital økonomi, hvor vi var innom temaer som transaksjonskostnader, plattformtjenester, nettverkseffekter og flere. Dette er interessante temaer som kan være nyttig å ha kunnskap om, ettersom det er i stor vekst i dagens samfunn.

Foreleseren ga oss i oppgave å skrive et innlegg som skulle ta for seg en norsk plattformtjeneste. Her er det mange å velge mellom, men valget mitt falt på https://www.finn.no/.

(Hentet fra https://www.finn.no/)

Hva er Finn.no, og hvordan fungerer det?

I følge snl er finn.no en norsk markedsplass på nett som ble grunnlagt i år 2000. Finn.no driver med annonseformidling og andre tjenester for kjøp og salg for privatpersoner og bedrifter, innenfor blant annet eiendom, stillinger, kjøretøy, båter, bruktmarked, småjobber, reiser og mer. https://snl.no/Finn.no

Finn.no fungerer som en delingsplattform som knytter privatpersoner og bedrifter sammen. Her kan enhver som er en registrert bruker lage en annonse for eksempel en tjeneste som ønsker å bli gjort, eller en vare som ønskes solgt. Disse annonsene kan da andre brukere se, og eventuelt kjøpe. Kravet om å være en registret bruker er for å gjøre plattformen til et sikrere sted for selger og kjøper. Om en ikke er bruker kan man bare se på annonsene, men ikke ta del i eventuelle salg og kjøp. Aktørene for denne plattformen er kunder og selgere, ettersom det er disse som står for kjøp og salg av tjenester og varer, og ikke plattformen selv.

En ting som er viktig å nevne er hvorfor Finn.no er så vellykket som det har blitt. Og en stor del av dette er noe som kalles nettverkseffekter. En av de faktorene som har mest og si på å skape en «vellykket» digital plattform er nettverkseffekter. Nettverkseffekt betyr i hovedsak den verdien en bruker skaper for andre brukere på samme plattform. Med andre ord så er plattformen mer interessant for en bruker, når det er mange andre brukere på plattformen.

(Hentet fra unsplash.com)

Hva gjør Finn.no for å senke brukernes transaksjonskostnader?

Transaksjonskostnader er noe vi alle går igjennom når vi skal foreta et kjøp. Disse kostnadene er de ressursene og tiden vi bruker for å ta en beslutning for et kjøp. Dette er alt fra å finne et produkt, hente inn informasjon som kvalitet og pris på produktet, og sammenligne produktet opp mot like produkter av andre aktører. I forelesningen ble det understreket som nevnt tidligere at transaksjonskostnadene er de forskjellige trinnene vi går igjennom i løpet av kjøpsprosessen. Disse trinnene består av:

 • Søkekostnader
 • Informasjonskostnader
 • Forhandlingskostnader
 • Vurderings-/beslutningskostnader
 • Evalueringskostnader
 • Tvangskostnader

Søkekostnader: Ressursene en person må bruke for å finne ønsket produkt på Finn er lave. Når man går inn på Finn.no er den første mulighet man får å velge mellom ulike kategorier. Dette er kategorier som for eksempel eiendom, bil og næring, MC, jobb også videre. Deretter får du muligheten til å velge enda en kategori, om du ønsker og leie eller kjøpe, eller om du ønsker biler innlands eller utlands. Dette gjør at det blir veldig enkelt å finne fram til et spesifikt produkt hver og en bruker ønsker å kjøpe.

Dette gjør at ressursbruken for hver og en bruker er veldig lave. Men ikke nok med det så har Finn tatt steget enda lengre. Ved bruk av anbefalingsalgoritmer og filter gjør at søket blir enda lettere. Anbefalingsalgoritmer gjør at når du som bruker søker opp en produkt, vil Finn anbefaler produkter som dem tror du er interessert i. Dette gjør dem ved at de samler opp data av dine tidligere søk, og andres søk i samme kategorier. Finn har også gjort det slik at man kan med mange forskjellige filter finne presist fram til det produktet man ønsker. Dette er alt i fra pris, merker, årsmodell, farger, også videre. Som jeg har nevnt tidligere gjør dette at ressursbruken er ekstremt lav.

Informasjonskostnader: Finn har lagt det opp slik at hver bruker som legger ut en annonse om et produkt har muligheten til å legge til informasjon om produktet. Dette er opp til en og hver bruker hvor utdypende informasjonen er, så dette vil variere fra person til person. Finn har tilrettelagt mulighet for dette, men er ikke noe de selv kan styre. De fleste brukere ønsker selv å ha så mye informasjon om produktet som mulig, ettersom dette gjør at eventuelle kjøpere ikke føler seg usikre og muligens ønsker å kjøpe produktet.

Forhandlingskostnader: Alle produkter og tjenester som legges ut på Finn er prissatt. Men som regel er det mulighet for å forhandle med selger. Dette er litt forskjellig fra bruker til bruker, men som oftest er det rom for forhandling. De fleste som legger ut en annonse på Finn setter prisen litt høyere enn hva en forventer å få for produktet. Dette er fordi det er veldig normalt å forhandle om pris på Finn. Om det er mange som kjøpere som ønsker samme produkt, kan det være vanskelig å forhandle så veldig mye på pris. Men om det ikke er så mange interesserte kjøpere, vil det være enklere å forhandle ned prisen til det blir enighet mellom kjøper og selger.

Evalueringskostnader: Når en når dette punktet så er kjøpet gjennomført. Det er her en kjøper evaluerer produktet opp til de forventinger en hadde når man gjennomførte kjøpet. Da ser man etter feil og mangler, og om produktet var i lik stand som forklart av selger. Finn har en ordning så hver bruker kan gå inn på andre brukere å gi dem en vurdering av både gjennomføring av salget og produktet selv. Dette kan andre brukere se, noe som kan gjøre at selgeren enten blir mer eller mindre attraktiv for andre brukere.

Tvangskostnader: Tvangskostnader handler om kjøperens rett til å klage. Om produktet har feil eller mangler, eller ikke er i den stand om selger har beskrevet skal man ha muligheten til å få kjøpet hevet. Her er det i hovedsak opp til kjøper og selger å komme til enighet.

Avslutningsvis vil jeg si at Finn.no er en veldig vellykket plattform. De har klart å vokse seg store ved hjelp av å holde sine aktører fornøyde gjennom å holde transaksjonskostnader lave og holde en enkel og brukervennlig plattform. Nettverkseffekten som plattformen har tyder på at brukerne er godt fornøyd med hvordan plattformen er utformet, og det er ingen tvil om at Finn.no vil fortsette å vokse.

Litteraturliste:

https://www.finn.no/

https://snl.no/Finn.no

Av Stian Bekstrøm

Student ved Høyskolen Kristiania

1 kommentar

 1. Dette er helt nydelig, Stian! Du kommer med så gode eksempler på hva Finn gjør for å senke brukernes transaksjonskostnader, og du har utdypende forklaringer.

  Kanskje du kan reflektere litt over hva det hadde hatt å si for Finn dersom brukernes transaksjonskostnader var høye, og det hadde gått med mye ressurser for å gjennomføre et kjøp? Kunne du også tenkt på en enda mer «catchy» tittel? Kun småpirk og litt input, men dette innlegget er av veldig høy kvalitet. Legg bare gjerne inn flere referanser i løpende tekst og bruk hyperlink fremfor lenker i løpende tekst hvis du rekker før innlevering av eksamen 🙂

  Veldig veldig bra jobba – kudos til deg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *