Refleksjonsnotat

I dette innlegget skal jeg skrive et refleksjonsnotat om første delen av kurset digital markedsføring. Denne delen av kurset har bestått av utrolig mange interessante og spennende temaer. Jeg føler jeg har lært veldig mye, og at jeg har fått en liten prøvesmak på «framtiden». I dette innlegget tenkte jeg å oppsummere litt om hva jeg har lært, konsekvensene dette vil ha på samfunnsutviklingen og kanskje litt om noen temaer jeg syntes er ekstra interessante eller viktige.

Studentblogg og en «pangstart»

Denne første delen av kurset kom litt brått på. Jeg var fortsatt bortreist, og i det man kan kalle «feriemodus». Det første jeg fikk beskjed om å gjøre var å opprette en blogg, som skulle brukes flittig gjennom dette semesteret. Min første tanke da jeg fikk denne beskjeden var «what». Jeg har ikke noe tidligere erfaring med dette, noe som gjorde meg en smule stressa. Men etter mye om og men fikk jeg studentbloggen på plass. Denne studentbloggen skulle jeg bruke til å skrive minst to innlegg i uken. I første omgang var dette veldig vanskelig, ettersom jeg aldri har gjort dette før. Det gikk veldig treigt i starten, og var mye usikkerhet rundt om jeg gjorde dette riktig eller var helt på villspor. Men etterhvert som tiden gikk og flere og flere innlegg ble fullført, ble jeg mer og mer trygg på dette. Ikke bare det, men etterhvert fikk jeg noen gode tilbakemeldinger, noe jeg fikk en slags mestringsfølelse av.

Alt i alt gjorde denne studentbloggen meg til en bedre student. Jeg fikk reflektert i mye større grad rundt de temaene vi gikk igjennom i løpet av forelesningen, noe som gjorde at jeg satt igjen med mye mer kunnskap enn jeg ville gjort til vanlig. Å sitte å reflektere førte til at man fikk et mye bedre innsyn og et «dypdykk» inn i de enkelte temaene fra hver forelesning.

(Bilde av Glenn Carstens-Peters hentet fra unsplash.com)

Denne første delen av kurset har vi gått igjennom veldig mange interessante temaer. Dette er temaer som kunstig intelligens, 3D-print, plattformer, digital økonomi, forretningsmodeller og flere. Dette er temaer som er grunnleggende når man tenker på framtiden. Disse er i veldig stort fokus for tiden, og er under en enorm utvikling. Man kan si at gjennom dette kurset har vi fått en smakebit på hva framtiden vil bringe. Om jeg skal sitte å fortelle om og forklare hva disse er vil ta for lang tid, men jeg anbefaler å se på noen av mine tidligere innlegg hvor jeg forteller litt utdypende rundt disse.

Kort hva jeg har lært

Fram til i dag har jeg lært mye. Som jeg har nevnt tidligere så har jeg fått et innblikk i hva framtiden kan bringe og hvilken effekt dette kan ha på samfunnet og hverdagen vi kjenner. Dette er konsekvenser som både kan være positive og negative. Et eksempel på dette kan være 3D-print, som jeg aldri ville trodd kunne bli revolusjonerende innenfor områder som medisin og bygningsarbeid. Men denne utviklingen kan også føre til negative konsekvenser, som arbeidsledighet. Og dette er akkurat noe av det jeg har lært, nemlig at det som oftest med en slik stor utvikling fører til ikke bare positive konsekvenser, men også negative konsekvenser.

Noe av det jeg også har lært er at utviklingen innenfor områder som kunstig intelligens vil føre med seg mer sikkerhet og mindre risiko i nærmere framtid. Men det er også fare for at en så stor utvikling innenfor så avanserte teknologier som vi har fått et innblikk av kan både være negativt og skummelt. Et eksempel på dette er «Sosial Credit System», hvor jeg mener denne teknologien har blitt misbrukt, og hvor det burde være strengere reglementer for bruk av slik avansert teknologi.

(Bilde av Maxim Hopman hentet fra unsplash.com)

Interessant og viktig

Et tema jeg syntes er viktig å nevne er plattform og data. Jeg syntes det er helt utrolig hvordan man har klart å ta i bruk en enkel plattform for å skape et økosystem hvor man skaper et knutepunkt for to eller flere grupper. Dette er for eksempel konsumer og produsent som skaper verdi gjennom interaksjon mellom hverandre. Ikke bare hvordan dette bygges, men også hvor mye verdi som skapes ved en plattform som er preget av nesten null marginal kostnad for tilgang, reproduksjon og distribusjon.

Ikke bare plattformen i seg selv, men all den dataen som blir samlet opp rundt om i ulike plattformer. Dette er en enorm menge data som blir samlet opp. Denne dataen går igjennom forskjellige algoritmer for å så brukes til for eksempel å filtrere selve «bruken» på plattformen. Så når man blir anbefalt et produkt, så er dette fordi plattformen har mye informasjon om deg gjennom å ha samlet opp data, som algoritmen bruker mot deg.

(Bilde av Markus Spiske hentet fra unsplash.com)

Oppsummering

Etter denne første delen av kurset har jeg fått en større forståelse for alle de mekanismene som skjer i bakgrunnen på plattformer og nett. Jeg vet litt mer om hva vi har å vente i framtiden med tanke på store utviklingen innenfor de forskjellige områdene. Selv om man ikke kan være helt sikker på hva framtiden vil bringe. Jeg har lært en god del om digital økonomi, og hvordan dette fungere. Noe jeg også har forstått gjennom dette kurset er ordtaket «data er den nye oljen». Alt i alt sitter jeg igjen med mye kunnskap og forståelse som jeg kommer til å ta med meg videre i dette kurset.

Jeg er helt sikker på at dette kurset vil ta for seg enda flere temaer som både er lærerike og spennende.

Av Stian Bekstrøm

Student ved Høyskolen Kristiania

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *