Apollo – kundereisen

Nå er del 1 av valgfaget digital markedsføring ferdig, og vi setter i gang med del 2. Denne delen består av en innføring i sosial kommunikasjon, hvor hovedfokuset ligger på bærekraft. I dette emnet er det Cecilie Staude som er foreleser, og som skal ta oss gjennom denne delen av valgfaget. I dette innlegget tenkte jeg å gi dere en liten introduksjon av selskapet Apollo og deres kundereise.

Apollo

I følge Apollo sin egen nettside er de «en av Nordens ledende reisearrangører med opp mot 500 medarbeidere og en million passasjerer i året. Apollo arrangerer charterreiser, treningsreiser, storbyreiser og cruise»(apollo). De tilbyr en trygg bestilling av fly og hotell helt etter kundens eget ønske om dette er hva kunden selv foretrekker og vil sette sammen reisen selv (Apollo). Apollo har et bredt tilbud av tjenester, et eksempel på dette kan være reisepakker hvor kunder kan bestille alt i fra fly, transport, hotell, aktiviteter og mye mer.

(Bilde av Glenn Carstens-Peters hentet fra unsplash.com)

Målgruppen

Apollo har et bredt tilbud av tjenester, og tilbyr mange ulike «typer» reiser. Som jeg har nevnt tidligere så tilbyr de alt i fra charterreiser og treningsreiser til storbyreiser, cruisereiser og mye mer. Og med dette sagt så vil da målgruppen til Apollo være veldig stor. Det gjør at det blir vanskelig å sette en spesifikk målgruppe ettersom disse tilbudene er vidt forskjellige. Ved å se på de ulike «type» tjenestene og reiser som Apollo tilbyr, kan man se at disse vil tiltrekke seg alt i fra unge til gamle, og enslige til familier. Og dette er noe av det som er så bra med Apollo, nemlig at de ikke har spesifisert seg for en spesiell målgruppe, men har heller fokusert på å kunne tilfredstille flere målgrupper.

Kundereisen

Kundereisen går «hånd i hånd» med opplevelser. Med dette mener jeg at kundereisen er de opplevelsene kunden opplever når de kjøper et produkt eller en tjeneste. Foreleseren vår Cecilie lærte oss en metode for å lettere kunne tyde hva kundereisen er, som går ut på å dele den opp i tre forskjellige faser.

Disse fasene består av før-kjøpsfasen, kjøpsfasen og etter-kjøpsfasen. Disse ulike fasene tar oss gjennom opplevelsene kundene har før dem kjøper, og helt til etter kjøpet er gjort. Jeg skal gå litt dypere inn på hver og en av fasene for å gi dere et litt bedre innblikk av hva hver og en av de innebærer.

(Bilde av rupixen hentet fra unsplash.com)

Før-kjøpsfasen

I denne fasen starter kundereisen. Det er her hvor man finner ut av at det er et behov som må dekkes, noe som også kan kalles problemerkjennelse. Dette kan bli forårsaket av flere årsaker, som for eksempel at du ser en annonse, hvor du får en følelse av at dette er noe du trenger, eller som passer for deg. Når dette behovet dukker opp, går man over i noe man kan kalle en søkeprosess.

Søkeprosessen handler om at du ønsker å få dekket dette behovet, noe som får deg til å søke. Dette kan skje over flere forskjellige kanaler, og kommer an på hvilket behov som skal dekkes. De vanligste kanalene er google, sosiale medier og lignende. I denne fasen vil du vurdere de ulike alternativene, for å finne det som passer deg best. Apollo sin nettside er veldig god, og dem har klart å holde transaksjonskostnadene lave. Dette fører til at uansett hvor spesifikt behov kunden har, vil Apollo gjøre det beste de kan for å få dekket det på en tilfredstillende måte. Dette gjør de ved hjelp av filtere, konsulenter, og mange ulike tilbud som gjør det enklere å tilfredstille kundens behov.

Kjøpsfasen

Når kunden kommer over til kjøpsfasen, betyr det at kunden av vurdert alternativene, og tatt et valg. I dette tilfelle falt valget på apollo, ettersom apollo mest sannsynlig dekket behovet på best mulig måte. Kjøpsfasen er den fasen hvor kundens beslutning er fastsatt, og kunden kjøper selve produktet eller tjenesten som er valgt.

Etter-kjøpsfasen

Etter-kjøpsfasen handler om hva kunden føler etter kjøpet. I denne fasen vil kundens opplevelser fortelle om behovet ble dekket eller ikke. Det vil være med på å avgjøre om kunden vil komme tilbake eller ikke når et nytt behov dukker opp. Om kunden er fornøyd og føler at produktet eller tjenesten dekket behovet, vil kunden mest sannsynlig komme tilbake. Det er også en mulighet for at kunden vil spre positive tilbakemeldinger om selskapet til flere, som er veldig bra for selskapet selv. Det er også en mulighet for at det stikk motsatte vil skje, om en kunde er misfornøyd.

Kilder:

https://www.apollo.no/om-apollo

https://www.apollo.no/

Av Stian Bekstrøm

Student ved Høyskolen Kristiania

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *