Mentor – Hvordan og hvorfor?

Hei. Dette blir andre innlegg i denne delen av kurset, hvor jeg skal ta for meg temaet mentor. Jeg vil begynne med kort å forklare hva en mentor er, for å så sette hovedfokus på hvordan man skal gå fram når man skal skaffe seg en mentor. Før dette innlegget hadde vi i oppgave å gjennomføre et kurs som heter First Round. Dette kurset tok for seg temaene mentor og nettverksbygging, og jeg vil bruke kurset for å forklare hvordan man på best måte kan skaffe seg mentor og drive med nettverksbygging. Mentor og nettverksbygging er svært viktige elementer med tanke på alt som omhandler markedet, som for eksempel når skal starte en egen nettbutikk.

Hva er en mentor?

Kort forklart kan en mentor ofte forklares som en person med mye kunnskap og erfaring, som kan gi veiledning og støtte. En mentor kan komme med nyttige råd, men også «åpne dører» å skape muligheter innenfor karriere og ute i markedet.

First Round kurset

Kurset er delt opp i 8 forskjellige moduler som tar for seg hvert sitt steg. Modulene inneholder alt i fra «din identitet» til «å bygge varige forhold». Alle disse modulene inneholder råd og veiledning for hvordan man skal gå fram for å skaffe seg en mentor eller bygge et nettverk. Videre i dette innlegget tenkte jeg å kort gå igjennom de forskjellige modulene for å gi dere et helhetlig bilde på hva man får ut av kurset.

(Screenshot av fullført kurs)

Modul 1: Din profesjonelle identitet

Første modulen i kurset tar for seg din egen identitet. Med dette mener man hvem man er som student, og som ung profesjonell. I denne delen blir det lagt fokus på hvordan du som en ung person kommer ut i markedet og bygger din egen identitet. Allerede som student har du begynt å bygge opp et nettverk rundt deg, og starter å skape ulike relasjoner og forhold. Når man skaper forhold og bygger nettverk er det fem ulike kvaliteter man burde tenke på:

 • Empati – Det er viktig å kunne se ting fra den andres perspektiv.
 • Nysgjerrighet – Å vise at du er interessert og ønsker å lære.
 • Takknemlighet – Være takknemlig for hva personen gjør for deg.
 • Relevanse – Forklare hvorfor en eventuelt samtale er viktig/relevant for deg.
 • Respekt – Vise stor respekt og takknemlighet for hva personen gjør for deg.

Modul 2: Finne mentor ved bruk av linkedin

I denne delen var fokuset på linkedin. Linkedin er en veldig god plattform når ønsker å komme i kontakt med ulike fagfolk og mulige mentorer. Ved å bruke linkedin flittig vil dette være til stor hjelp med nettverksbygging. I følge kurset var det fire forskjellige perspektiver å se på når man skal kontakte noen:

 • Perfect overlap – Her handlet det om at det var en perfekt «match». Eksempler på dette kan være en som er i samme fagområdet eller som har gått det samme studie som du har.
 • Great overlap – Her er det noen som passer ganske godt. Dette kan være en person som har en utdanning som kan sammenlignes med det studieprogrammet du har, eller som jobber innenfor et likt fagområdet.
 • Similarities – Her vil det være en person som har flere likheter som deg selv. Selv om personen ikke er en «great» eller «perfect» overlap, kan denne personen være en god mentor.
 • Someone interesting – Dette er en person som ikke nødvendigvis har noen likheter, men som kanskje du selv føler er en interessant person. Selv med få likheter kan denne personen være en god mentor med masse kunnskap og god råd.

Noe som er veldig viktig å nevne i dette steget er at man ikke må vente på den perfekte. Det kan være smartere å legge lista litt lavere for å kunne finne en mentor fort. Det er viktig å tenke på at en god mentor for deg selv er en mentor du selv ønsker, uansett likheter eller ikke.

Modul 3: Sende effektive linkedin meldinger

Linkedin er en veldig god plattform for å komme i kontakt med noen. Det er en stor andel profesjonelle personer som tar i bruk denne plattformen, noe som gjør at denne plattformen er veldig god til dette formålet. Som tidligere nevnt er linkedin en plattform som er veldig nyttig når du bygger et nettverk, og som vil kunne hjelpe deg å nå ut til folk.

Gjennom kurset lærte jeg at å bruke «who, why and what» kan være veldig nyttig:

 • Who – Hem er du?
 • Why – Hvorfor tar du kontakt? Hva er din hensikt?
 • What – Hva er det du ønsker å få ut av dette?

Å bli god på å skrive en kort, enkel og profesjonell melding vil være en veldig stor fordel når du skal ta kontakt med noen. Dette vil være med på å øke sjansen for å få svar eller skape relasjon til vedkommende.

Modul 4: Koordinere samtaler effektivt

Her er det fokus på det å koordinere en samtale. Viktigheten i å holde en samtale kort, enkel og konkret burde ikke undervurderes. Når man tar kontakt med noen så «stjeler» man tiden til vedkommende. Derfor er det viktig å være profesjonell og effektiv.

Effektivitet og fleksibilitet er nøkkelen.

Modul 5: Anatomi & navigering av en samtale

I likhet med forrige steg, kort og enkelt. Her er en telefonsamtale initiert, og det er da viktig at du gir en god og detaljrik introduksjon av deg selv. Deretter kommer du med de spørsmålene du har planlagt å spørre om. Når dette er gjort avslutter du samtalen på en respektabel måte.

Modul 6: Profesjonell historie prototyping

I denne modulen handler det om presentasjon. I hovedsak handler dette om nye måter å presentere den nye profesjonelle identiteten din for nytt publikum.

Et nøkkelelement for en god og effektiv historie:

Kom med relevant informasjon om deg selv. Dette innebærer hvem du er, dine ferdigheter og interesser, hvordan din profesjonelle reise har utviklet seg, hvor du er i denne reisen idag og hva du håper å få ut av samtalen. Det er viktig å ha en form for svar på disse spørsmålene, slik at du ikke fremstår usikker.

Modul 7: Gå inn klar: Undersøkelser og spørsmål

Her forklares viktigheten med å være forberedt. Dette innebærer at du har i forkant gjort dine egne undersøkelser for å få en helhetlig oversikt over hva du ønsker å spørre om og hva du ønsker å få ut av samtalen.

Her er det mer rom for litt mer «bigger picture» spørsmål, sånn som om din egen utvikling og hvordan dette vil møte med et eventuelt fagområde eller arbeidsplass.

Modul 8: Bygge varige forhold

Når man har kommet til dette stadiet er det smart å opprettholde kontakten med vedkommende. Når man ønsker en relasjon eller et forhold som skal holde, er det viktig å ikke miste gnisten. Ja, du har kanskje fått svar på mye av det du var ute etter, men det betyr ikke at du ikke har mer å lære. Videre vil det garantert komme flere spørsmål, noe du kan ta med mentor. Mentor er der for å gi råd å veilede deg videre i arbeidslivet, noe som vil være en ekstra trygghet. Har du og mentor et solid forhold vil du alltid ha noen å gå til når du er usikker eller har spørsmål. Derfor er viktig å opprettholde et godt forhold til mentor, og vise respekt og takknemlighet.

Konklusjon

Å ha en mentor er en STOR fordel. Kurset jeg tok før dette innlegget har lært meg hvordan man skal gå fram på en profesjonell måte når man skal bygge opp et nettverk og finne en mentor. Dette er noe jeg kommer til å bruke fremover, og som jeg vil svært stor nytte av. Jeg har enda ikke funnet meg en mentor, men det er noe jeg kommer til å fokusere på fremover.

Håper dette innlegget var interessant og lærerikt. Stay tuned!

Kilder:

https://first-round.teachable.com/

Av Stian Bekstrøm

Student ved Høyskolen Kristiania

1 kommentar

 1. Hei Stian 🙂

  Først og fremst er det fint at du redegjør for at innlegget er en oppsummering av kurset.

  Det sagt liker jeg også veldig godt måten du skriver på, og jeg synes du legger frem konseptet på en oversiktlig og fin måte.
  Jeg liker også veldig godt at du legger ved en konklusjon, hvor du runder av innlegget og påpeker fordelene ved kurset. Her kan du også gjerne linke til kurset i løpende tekst, slik at leserne dine også kan gjennomføre kurset.

  Bra jobbet 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *