Bruken av digitale markedsføringskanaler

I dagens innlegg vil jeg ta for meg temaet digitale markedsføringskanaler. Innlegget går ut på å skrive en anbefaling om hvilke digitale markedsføringskanaler bedrifter og organisasjoner burde benytte seg av i 2021. Jeg vil også prøve å ta til rette for statistikk og trender gjennomgående i teksten jeg skriver.

Selvfølgelig vil en del av det jeg skriver være mine egne meninger, ettersom dette er noe vi har jobbet med i praksis tidligere. Det er også viktig at dere lesere har i bakhodet at det å komme med en anbefaling om hvilke digitale markedsføringskanaler man burde ta til bruk i 2021 kan være vanskelig. Dette er fordi når man skal markedsføre et produkt eller en bedrift er det mange faktorer som spiller inn, som for eksempel hvilken målgruppe man vil nå ut til.

(Bilde av Austin Distel, hentet fra unsplash.com)

Når man skal snakke om digital markedsføring i dagens samfunn, er det umulig å ikke tenke på digitalisering. Dette er fordi de siste tiårene har vi vært under en enorm utvikling, fra alt mellom teknologi og landbruk. De aller fleste bedrifter og organisasjoner har har gått over til digitale løsninger for å opprettholde utvikling, vekst og lønnsomhet innad i virksomheten. For bedrifter den dag i dag er det essensielt å holde følge med digitaliseringen, for å unngå å «falle under».

Innenfor markedsføringen er det for mange fordeler og goder ved å gå digitalt, enn å holde seg til det tradisjonelle og «gamle». Ved å gå digitalt får du en ekstrem rekkevidde og kan treffe veldig mange personer, til en liten arbeidskraft. I tillegg til den raske digitaliseringen, befinner vi oss også i en pandemi. Dette har skapte en økning i antall personer som holder seg hjemme, noe som har ført til at kjøp over nett har økt betraktelig. Derfor vil det være en stor fordel å drive med digital markedsføring av selskapet og produktene sine. I følge ssb så var 2. kvartal av 2020 følgende;

«59 prosent av transaksjonene og 54 prosent av beløpet som ble brukt med norske internasjonale betalingskort i perioden gikk til netthandel. i 2. kvartal 2019 var disse andelene på henholdsvis 43 og 42 prosent.»

ssb.no
(Bilde av Diggity Marketing, hentet fra unsplash.com)

Anbefaling av digital markedsføringskanal

Personlig ville jeg anbefalt å markedsføre over sosiale medier. Selvfølgelig burde hver og en bedrift selv vurdere hva som passer best, og som vil hjelpe til med å nå de målene som er satt. Sosiale medier som Facebook og instagram er veldig gode plattformer for å markedsføre produkter og tjenester. Ikke bare for å markedsføre produkter og tjenester, men også bygge et merkevare. En av de viktigste faktorene for å bli et vellykket selskap i dagens samfunn er å skape kjennskap. Derfor er det essensielt å kontinuerlig vise tilstedeværelse, noe disse plattformene er veldig gode plasser å gjøre dette på.

Ipsos har laget en oversikt over hvor mange som bruker de ulike sosiale mediene daglig. I første kvartal av 2021 viser det at det er hele 69% av den norske befolkningen som bruker facebook daglig. Dette er veldig mye med tanke hvor mange vi er i landet. Den viser også at 40% bruker instagram daglig. Dette viser med andre ord at dette er to veldig gode plattformer å skape et merkevare og markedsføre sine produkter og tjenester på.

Trender er også noe man burde ta til rette for når man skal markedsføre. Det å kunne knytte sin merkevare eller sine produkter opp mot en trend vil være en stor fordel for selskapet. Dette kan skape vekst og kjennskap utrolig raskt om man gjør det riktig. For eksempel når jeg og min gruppe lagde en nettside og et merkevare knyttet vi det hele opp mot en voksende trend. Vi så at det var en økende trend å drive med planter og urter innendørs, noe vi kastet oss på.

Betalte annonser eller ikke?

Spørsmålet om man skal bruke penger på annonser og reklamering på digitale plattformer er veldig opptil hver og et selskap. Det er viktig å tenke på hvilken posisjon man står i. Om du ikke har mange følgere, og ikke mange som har kjennskap til ditt selskap og dine produkter, vil det være lurt å gjøre dette, hvertfall til å begynne med. Ved å kjøre «ads» over de ulike plattformene vil dette være med på å drive trafikk til nettsidene dine, noe som vil sakte men sikkert bygge kjennskap til selskapet. Dette vil også være med på å kunne skape vekst i dine egne plattformer, noe som er veldig viktig for et selskap.

Når du for eksempel har oppnådd et viss antall følgere på dine plattformer/nettsider, og skapt litt kjennskap, vil du kunne slutte å kjøre «ads» om dette er noe selskapet ditt vil unngå å betale for. Men i mine øyne er det å ha betalte annonser alltid smart, om man kan ta seg råd til det.

Oppsummering

Som avslutning av dette innlegget vil jeg anbefale bruken av de mest kjente sosiale mediene. Den kraftige økningen av bruk av sosiale medier er virkelig noe å ta i betraktning når du skal drive med markedsføring. Det å kunne bygge opp en kundegruppe/følgegruppe på disse ulike plattformene vil hjelpe deg og ditt selskap med å skape vekst og lønnsomhet. Som tidligere nevnt er det essensielt med å jobbe med å skape kjennskap til ditt selskap eller dine produkter. Håper dette var interessant lesning. Stay tuned!

Kilder:

https://www.ssb.no/varehandel-og-tjenesteyting/artikler-og-publikasjoner/mer-netthandel-mindre-butikkhandel

Av Stian Bekstrøm

Student ved Høyskolen Kristiania

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *